Monday, July 12, 2010

Pulang Bercuti

Seminggu aku tak ada kat Semenanjung, pulang ke Sarawak kampung halaman Ijam.

Seminggu tak tulis,baca blog..tak online FB..tak fikir pasal kerja.

Seminggu dalam ketenangan, tak ada traffic jam, tak payah bayar tol.

Seminggu menghabiskan masa dengan insan tersayang.

Seminggu menjakunkan diri tengok tempat baru, makan benda pelik-pelik.

Seminggu kenangan indah, kelakar, ganjil dan pahit.

Seminggu rasanya tak cukup. Tapi cukuplah buat masa ni. Esok menghadap hari-hari yang sibuk.

Friday, July 02, 2010

Aku benci cicak


Dalam banyak-banyak binatang, aku teramatlah fobia dengan cicak. Aku pun tak tau kenapa tapi memang dari sejak kecik. Dah la badan dia boleh lentik-lentik, rupa tak berapa nak hensem. Ishh..geli. Kalau lipas ke, tikus ke aku boleh tahan lagi tapi bukan cicak.

Ada jugak la pengalaman yang kurang enak dengan cicak ni.

1) Abang aku pernah main-main nak baling cicak kat aku, punya lah aku menjerit, kalau dah menjerit mestilah menganga kan. Sikit je lagi nak masuk mulut.

2) Cicak melepak dalam kendi basuh tangan, padahal sibuk ni nak kenduri. Buka je penutup nampak benda alah tu, memang keluar suara soprano aku. Terkejut bongok.

3) Masuk bilik air, nak tutup pintu tetiba dengar 'kecepek'. Jatuh pulak dari siling cicak ni, aku termelompat sikit tapi tu ok lagi, jangan jatuh atas kepala aku sudah.

4) Menyampah giler tengok ekor dia menggeletek lepas dah pisah dari badan. Eeee....nak hempuk je dengan batu.

5) Menyampah pulak dengan blog ni sebab ada gambar cicak. Ah sudah..meremang tengkuk aku.

Tuesday, June 29, 2010

Tak boleh fokus.

Makin dekat nak bercuti ni, makin malas rasanya nak pergi kerja. Mood cuti tu dah datang walaupun sikit-sikit tapi mulalah nak sepelet. Kejap-kejap pergi tandas la, buat-buat tanya soalan la. Jasad ada kat ofis tapi jiwa melayang tah kemana.

Dalam masa yang sama jugak keadaan agak sibuk kat ofis. Semua sibuk berkemas nak pindah tingkat atas yang baru renovate. Dah la bagi notis untuk pindah agak singkat, operasi dah kena mula Sabtu ni. Nak taknak aku kena siap kemas hari Jumaat.

Tak boleh fokus nih. Berangan dah terlebih-lebih. Baik aku buat senarai aktiviti masa cuti nanti.
Out.

Monday, June 28, 2010

Misi pencarian kamera...


Hehe..

Gambar ni guna kamera baru. Ok tak? Best sebab boleh close-up. Sangat teruja, tak sabar nak cuti sebab tekanan kat ofis makin bertambah. Kena lari dar anasir-anasir bangang tu. Penyebab darah tinggi je. Huh!

Kamera ni harga dia atas sikit dari bajet aku. Yup lari bajet tapi berbaloi. Nak kata ciri dia canggih manggih tak jugak tapi banyak features dia yang aku suka.

Walaupun bukan DSLR tapi tetap suka sebab dia brand Nikon. Ijam pun suka. Kami sama-sama suka. Suka sangat..!!! Haha..

Oopps..tak boleh ketawa galak-galak nanti menangis.
Tenang...tenang. Jom klik-klik.

Saturday, June 26, 2010

Misi pencarian kamera

Aku sekarang dalam misi mencari kamera sebab bulan depan nak bercuti. Tapi tak sampai seminggu lagi dah nak bulan depan. Ada yang tanya kenapa nak beli, pinjam jelah. Bukannya tak boleh pinjam kamera tapi rasa macam tak best nak posing poyo-poyo lagipun nak pinjam seminggu, segan la nak pinjam lama-lama. Maka aku pun melancarkan 'Misi 14 hari mencari kamera' (macam nama filem pulak).
Masa SALE tu dah usha dan berkenan dengan kamera Nikon Coolpix S620 (sila rujuk gambar diatas hehe),comel dan suka features dalam kamera ni. Harga pulak macam reasonable sebab bawah bajet aku. Dah macam nak angkat tapi Ijam kata tengok kamera lain dulu. Kot-kot ada yang lagi best & murah. Ok fine. Hajat terbantut di situ.

Ahad lepas pergi Low Yat usha lagi. Kali ni pergi dengan abang aku je sebab Ijam kerja. Merempit la kitorang walaupun takde aksi Superman. Sampai kat sana aku teruskan misi mencari kamera yang sama tapi hancur luluh hati ni sebab amoi cun (salesgirl Nikon) kata model yang aku cari tu model lama, 2 tahun lepas punya model. Aduh..giler backdated aku ni.

Amoi cun tu propose model lain Coolpix S8000, kira replace model untuk model yang aku cari. Agak cun & teruja sebab ciri yang aku nak lebih kurang sama tapi harga je lain. Otak tengah mencongak-congak bajet sekali abang aku suruh usha yang lain.

Bab usha mengusha dengan dia ni memang tak tahan sebab abang aku lagi cerewet dari aku. Sebenarnya sangat cerewet sebab aku pernah ikut dia pergi cari tv untuk mak aku. Dari Carrefour Kepong, pergi Carrefour Wangsa Maju, pergi Carrefour Cheras untuk tengok tv sahaja..ulangan SAHAJA. Padahal model yang sama, harga sama tapi dia sanggup tawaf semua tempat & alih-alih beli kat Kepong je. Sakit jiwa.Balik cerita kamera. Sebab dia dah sanggup teman aku pergi Low Yat, kitorang pun pergi usha lagi. Sampai satu kedai ni, mamat ni pulak propose kamera brand Samsung. Memula aku malas nak tengok sangat sebab hati dah melekat kat Nikon tapi bila test gambar sume, macam best jugak kamera Samsung ni. Argh sudah..aku pening.

Akhirnya aku tak beli pun kamera. Ingat nak sambung misi minggu ni. Kamera mana lagi best ek? Jangan la suruh aku beli DSLR, memang den tak mampu.

notakamera : Atas motor abang aku tanya, perasan tak mamat tadi muka macam siapa? Aku cakap macam Lee Chong Wei. Pastu kitorang gelak giler2 sebab memang muka dia sebijik macam Dato Lee Chong Wei.

Saturday, June 19, 2010

Penafian itu perit

Alami tapi tak percaya, masih buat-buat biasa

Nak buat pemeriksaan tapi tak berani

Ada peluang sahkan walaupun tak dicari

Keputusan diterima tapi masih menghindari

Luahan, satu cara berkongsi



Keadaan dalam penafian, peritnya dirasakan

Haih...kalau difikir-fikir boleh jadi tekanan

Apa kata merancang satu percutian

Untuk bagi ketenangan

Oh lupa akan ke suatu tempat bulan depan

Wednesday, June 16, 2010

LBS..marilah mengulas

Akhirnya Isnin lepas aku tercapai hasrat nak tengok cerita Lagenda Budak Setan. Semangat berkobar sampai sanggup tukar jadual semata-mata nak balik awal. Dan aku mengheret officemate aku sekali..hehe.Malas nak intro panjang, jom kita komen.
  • Pelakon dia semua cantik-cantik, mekap, baju semua cantik TAPI berlakon macam kayu, takde jiwa.
  • Aku rasa cerita ni patutnya romantik & jiwang habis TAPI macam cerita komedi tak jadi. Dorang memang nak buat komedi romantik kot, aku je yang taktau
  • Scenery dia memang best giler, cantik sangat TAPI plot dia pun memang kucar kacir sangat
  • Kasyah nampak matured dengan rambut dreadlock TAPI macam jadi budak sekolah balik lepas buang rambut tu
  • Dorang ada sebut nama kawan-kawan Kasyah TAPI aku lagi ingat nama Cikgu Loga dari nama geng setan, memang tempelan je watak kawan Kasyah tu
  • Skrip memang skema, bahasa buku, tak natural TAPI kita boleh belajar cakap bahasa dengan betul dan sopan seperti 'ada sesuatu tersekat di liang pernafasan' atau 'nak mintak kerja yang belum diisi tu ye'
  • Aku dah duduk nak concentrate mengadap skrin TAPI tetiba ada bau kaki (ops menyelit sikit)
  • Dah lah feel tak sampai TAPI nak masuk jugak lawak-lawak tandas..haish
  • Aku betul-betul tak paham macam mana sorang perempuan boleh bagitau rahsia dah terlanjur dengan selamba kat tempat awam yang semua orang boleh dengar jugak TAPI lepas tu buat muka selamba sambung borak-borak. Serius aku tak paham.
  • Rasa macam nak mengiayakan kata adik aku cerita Melayu taraf DVD je TAPI nak buat macam mana, aku dah tengok pun kat wayang. Tu sebab aku mengulas disini.Cukuplah komen aku.
Pendek cerita, filem ni tak seindah yang diharapkan & jujur aku kecewa. TAPI akhir filem tu ada tulis 'TAMAT BAHAGIAN 1' maknanya ada sambungan la yer.

Best lagi tengok cerita Karate Kids TAPI rambut Dre sama la pulak macam rambut Kasyah.

Takpe yang penting elemen utama cerita Karate Kids tu ada ---> ala-ala burung, berdiri 1 kaki tu. Wittwit!!

Sunday, June 13, 2010

Nak cuti!!

Seronoknya cuti kan. Tambah pulak tempat aku kerja memang wajibkan pekerja dia amik block leave sebab tak nak kitorang bawak ke tahun depan banyak-banyak. Block leave pulak paling sikit 5 hari dan kena berterusan. Awal tahun memang dorang dah suruh kitorang tanda dalam kalendar.

Aku dah tanda awal-awal dan dah bagitau Ijam awal jugak. Tapi dia susah nak cuti lama macam tu. Aku cakap takpelah, apply je dulu, dapat tak dapat belakang cerita ( 'tolonglah lulus cuti tu').

Aku pun tunggu. Sebulan.

Dua bulan.

Berbulan-bulan.

Akhirnya Ijam punya cuti lulus. Yihuuuuu!!!

Dah boleh start plan booking ticket dan gunakan sepenuhnya cuti yang ada.
Macam kena cancel plan nak shopping bulan ni je. Ahh..tak sabarnya nak cuti.

Saturday, June 12, 2010

Prince of Persia vs Lagenda Budak Setan

Rabu lepas aku tengok wayang cerita Prince of Persia (POP). Saja nak melepas tension sambil bawak adik aku jalan-jalan cuti sekolah. Sebelum nak beli tiket, aku ala-ala dalam dilema samada nak tengok Lagenda Budak Setan (LBS) atau POP. Yelah trailer LBS macam best je lagipun aku memang dah khatam novel tu tapi ingat-ingat lupa cerita dia.

LadyNoe ada cakap pasal pelakon POP ni berlakon jadi gay dalam Brokeback Mountain. Aku tak tengok lagi cerita tu jadi gambaran Jake Gyllenhaal sebagai gay yang bersontotan (haha..tak boleh blah ayat LadyNoe ni) belum memecah kesucian otak aku yang tak berapa nak suci. Adik aku pulak tak nak tengok LBS sebab dia kata cerita melayu taraf DVD je (aiyo..statement kejam jugak tu).

Pendekkan cerita, aku tengok la POP. Aku tak pandai kritik-kritik pasal filem, plot lah, jalan cerita la tapi bagi aku cerita ni best, menghiburkan, ada mesej dan aku tak rasa membazir duit beli tiket walaupun harga tiket murah (every penny counts beb).



Aku cuba la cari komen-komen orang yang dah tengok cerita ni. Ada yang kata best giler tapi banyak jugak yang kecewa dengan filem ni. Dorang cakap filem ni tak sampai dorang punya expectation, tinggi sangat kot harapan peminat-peminat novel Ahadiat Akashah ni. Yelah nama pun baca novel, masing-masing ada imaginasi dan expectation sendiri, termasuk aku.

Antara komen yang aku baca pasal LBS kat sini , sini , sini dan sini .

Tapi macam tak puas hati la asyik baca komen orang tapi tak tengok sendiri.
Aku nak pergi tengok jugak walaupun aku akan masuk dalam geng orang yang kecewa. *mengeluh* (fikiran negatif betul aku ni padahal tak tengok lagi)

Thursday, June 10, 2010

Happy Birthday Ijam

Walaupun dah terlambat beberapa hari tapi buat pertama kalinya sebagai isteri aku nak ucap Selamat Harijadi untuk suami tersayang yang ke 26.


Ijam punya harijadi ni ada pelik sikit sebab ada dua. Kenapa dua?

Secara rasminya dia nguwek-nguwek 7/6 tapi mungkin ada kesilapan masa pendaftaran, I/C dia tunjuk dia lahir 6/7. Yang anehnya surat beranak dia betul tapi I/C pulak boleh terbalik, tak pasal-pasal aku kena sambut sampai dua kali.

Siapa lagi yang paling seronok kalau bukan Ijam, 2 bulan dapat makan kek. Siap boleh bahagi nak celebrate tuh, bulan 6 dengan famili dia, bulan 7 dengan famili aku pulak. Tak aci betul. (but i still luv u hehe).

Happy birthday abang!



Tuesday, June 01, 2010

Oh budak baru ( 2)

Aku malas nak ngumpat orang tapi rasa macam nak sambung pasal budak baru itu. Entry lepas intro je..meh sambung..

A ni ada perangai semacam, macam psiko pun ada jugak. Ada skali kecoh satu ofis yang dia call tanya pasal kad dia padahal dia datang keje pagi tu. Bukannya dia tak boleh masuk sistem check sendiri, tah hapa mimpi nak call jugak. Yang jadi kecoh sebab dia jadi customer yang berlagak tahap gaban. Ayat yang dia pakai memang stok buat sakit hati la.

1st call: Nak cakap dengan manager. Bila tanya kenapa, dia cakap ada hal. Staff cakap manager on the line, tau dia cakap apa? Fine, I'll call her handphone. WTFish?? Kan senang ko call hp je dari awal.

2nd call: Nak check dia punya baki. Mungkin staff baru yang attend so agak slow. Dia sound baik punya 'Lambatnya verify'. WTFlowerhorn??! Ko pun terkial-kial lagi, dah nak berlagak expert. Memang jenis bodoh sombong.

3rd call: Check baki lagi. Kali ni yang jawab memang geng dia, tapi kalau dah perasan bagus tu member pun lupa. Dia sound member tuh 'Boleh tak cepat sikit?' Helllloooo..ko ni memang tak reti nak respek orang lain ke? Dah la member sekerja, jumpa hari2 tapi sound macam tu pulak..cakap bangang kang marah. Hishh.

Aku ada tanya dia kenapa dia sound kawan dia macam tu, dia jawab 'Saya gurau je kak, taktau la pulak kalau dorang serius.' ???!!! memang tak makan saman la dia neh. Perangai dia yang sengal sangat ni la yang buat aku mengelak nak borak2 dengan dia, cakap pun yang formal je. N lagi la, taknak amik port langsung pasal budak baru ni. Berapa lama dia akan bertahan pulak tau la sebab sibuk bagitau aku nak berenti. Amankah nanti?

Saturday, May 29, 2010

Lega ke?

Sejak 4 hari lepas demam aku tak elok, aku pikir baik check dengan doktor takut ada apa-apa yang lagi serius. Dalam kepala otak pikir H1N1 je sebab tengok simptom lebih kurang. Hatiku cuak takde siapa yang tau.

Aku pergi sorang je sebab Ijam keje. Ramai la pulak kat klinik, laku betul klinik ni mesti banyak untung (eh menyimpang pulak). Register lepas tu tunggu nama kena panggil, mau setengah jam aku tunggu.

'Nazreen Hamran' panggil sorang perempuan. Aku ingatkan staff yang panggil sekali doktor daa. First time aku pegi klinik doktor panggil nama patient sendiri. Respek la doktor ni, giler rajin. Doktor suspek aku kena denggi sebab demam lama tapi alhamdulillah demam biasa je. Lepas tu aku tanya doktor kenapa dah 2 bulan period aku macam bengong. Bukan darah tapi lebih kepada 'stain', macam tak keluar habis pun ye jugak.

Doktor : Awak mengandung ke?
Aku : Tak..baru abes period.
Doktor : Tak semestinya sebab kalau keguguran pun boleh jadi macam tu.
Aku : (tergamam terus sebab tak expect ayat tu yang akan keluar..KEGUGURAN?? )
Doktor : Nak buat urine test?
Aku : (angguk laju2)

*amik botol-masuk toilet-otak pusing-hantar botol-tunggu & tunggu-nama kena panggil-jeng jeng*

Doktor : Awak tak mengandung. Takde apa-apa. Nanti saya bagi ubat.
Aku : Phewww (eh aku lega sebab tak mengandung ke sebab tak keguguran?)
Terima kasih doktor.

Amik ubat terus balik. Nak kena menenangkan diri lepas dapat soalan tak tercapai akal tuh. Aku rasa aku lega tak mengandung, bukan sebab aku tak nak mengandung. Siapa la yang taknak anak kan. Tapi yelah nak keguguran macam mana kalau tak mengandung. Aku tak tau apa reaksi, perasaan aku tadi kalau doktor tu bagitau benda lain. Alhamdulillah takde benda serius. InsyaAllah ada rezeki Allah akan bagi.

Thursday, May 27, 2010

Bebel

'Asyik membebel je,rimas la'
Selalu dengar ayat ni kan. Siapa yang suka cakap macam ni ye? Lelaki.

Orang lelaki suka cakap perempuan suka membebel tapi dorang tau tak kenapa? Lelaki yang betul-betul rapat dengan aku cuma Ijam, abah ngan abang. Apa yang aku perasan dorang ni susah sikit nak dengar cakap perempuan. Yelah dorang kan ada ego, apa barang dengar nasihat dari kaum Hawa ni padahal nasihat tu yang paling bernas beb.

Biler dah kena tegur, kita harapkan dorang takde la buat lagi benda yang sama tapi macam aku cakap la, mana nak layan teguran tuh. Aku selalu tegur Ijam pasal rokok, kalau boleh nak dia berhenti terus. Siap psiko kan dia ' Abang sampai hati ke tinggalkan orang'. Konon ada effect dihati. Jangan harap la.

Aku bukan jenis suka membebel, kadang2 kena tegur jugak. Kalau tegur sekali tak dengar, takpe lagi tapi kalau dah berkali-kali kena tegur mana boleh tahan. Dorang pulak cakap kita asyik membebel. Memang la penat dengar orang ulang2 benda sama tapi dorang tak pikir orang yang duk mengulang tu pun penat jugak. Nasib baik la air liur free.

Ingat aku ni takde keje lain ke selain nak bebel..list-to-do tu menunggu je dan bebel not listed at all . Aku nak berfikiran positif la pasal bebel ni, nak anggap dia macam satu terapi untuk orang perempuan release tension ala-ala shopping therapy. Sakit jiwa la Ijam lepas ni..haha. Kalau tak nak kena bebel sila dengar cakap bini ye.

Monday, May 17, 2010

$$ : sapa handle?


Sebelum kahwin mesti banyak benda yang akan dibincangkan antara pasangan. Selain sibuk bincang nak buat tema & kaler apa masa majlis, mesti ada selit pasal kewangan lepas kawen. Gaduh2 sapa nak jadi menteri kewangan. Macam aku dengan Ijam, biasanya kitorang buat table talk sebulan sekali. Yelah masing2 keje bukan ada masa sangat nak jumpa selalu, kalau jumpa pun setakat nak manja2 lepas rindu hehe.

Antara aku dengan Ijam, aku lebih cenderung ke arah jimat dan menyimpan. Ijam pulak tak payah cakap la, memang boros. Bukan nak puji diri sendiri tapi kitorang memang kontra la. Aku memang details pasal duit, siap ada buku catit semua spending. Adik aku pernah perli pasal buku tu sebab beli air singgit pun aku catit (tandas 20sen tah ada ke tak)

Aku tak pasti sapa pengaruh sampai aku buat macam tu tapi memang terbawak perangai tu lepas kawen. Semua kena catit dari sewa rumah, bil api air, resit pegi Tesco, orang hutang aku, aku hutang orang..segalanya la aku simpan. Aku ni pelupa tu pasal kena simpan rekod. Ijam dah paham pe'el aku, maka aku la menteri kewangan yang tak bertauliah.

Rata2 memang perempuan yang jenis saving. Lelaki pun saving gak tapi time nak kawen je lah (sapa laki tak setuju sila cabut bulu). Memang dorang takkan fikir nak save, biler dah nak ada komitmen baru la terhegeh-hegeh cari buku bank. Perempuan jugak yang kena jadi akauntan tak bertauliah, pegangkan buku,tanya gaji tiap bulan nak pastikan dorang simpan duit. Sanggup tak mintak benda2 ngarut tau, semata2 nak melaksanakan impian perkahwinan dengan dorang...oppss bukan mengungkit cuma terkenang.

Sebenarnya tak kisah pun siapa yang handle sebab nama pun suami isteri kenalah berkongsi dan tak boleh serahkan bulat-bulat kat satu pihak je. Yang sebelah lagi pun kena amik tau jugak. Cakap memang senang kan tapi duit adalah benda yang serius, kalau tak takdenya kes putus sedara pasal duit. Duit memang tak boleh beli kebahagiaan tapi akan bertambah bahagia bila banyak duit..haha..sila setuju dengan aku.

Saturday, May 15, 2010

Terasa hatikah dia?

Sejak Ijam duduk kat Batang Kali, lokasi aku ada 2 je - Cheras & Menjalara. Lepas kahwin, kitorang menyewa kat Cheras kononnya tengah2 antara rumah parents dia dan parents aku. Permulaan yang baik untuk berlaku adil kan.

Kalau nak diikutkan, Menjalara lagi dekat kalau nak pergi ofis aku. Sebab tu aku lepak sana sehari dua dalam seminggu, boleh jugak borak2 ngan mama, abah & adik2 aku. Lagipun bosan giler kalau duduk kat Cheras tu sorang.

Semalam aku call Ijam nak tanya dia balik biler.
Aku : Balik biler?
Ijam: Malam ni. Ada kat mana?
Aku : Umah kita, Cheras.
Ijam: Owh, tak balik Kajang?
Aku : Tak.
Ijam: Erm ok (suara macam lain)

Macam terasa je aku tak balik sana. Aku mengaku memang jarang balik Kajang sorang, kalau balik pun dengan dia. Bukan aku tak sudi tapi Kajang agak jauh dari tempat keje, mau sejam nak sampai ofis, aku pulak masuk pukul 7.30 pagi. Lepas tu kadang2 mak bahasakan diri dia 'acik' bila borak dengan aku (mungkin lupa dah ada menantu tapi ada sikit kecik hati). Mungkin jugak aku lebih selesa dengan keluarga sendiri walaupun aku kena terima hakikat yang keluarga Ijam dah jadi keluarga aku jugak.

Insya Allah aku akan balik Kajang jenguk mak abah minggu depan sebab dah tak payah OT. (^_^)v

Friday, May 14, 2010

Akak..jaga beg tu

Aku risau kalau tengok ada perempuan yang berjalan lenggang kangkung pegang handbag. Kalau kepit betul2 takpe la, ni membuai2 pulak beg tu. Aku bukan apa, cuma tak nak benda yang pernah jadi kat aku kena dekat orang lain. Tu semua kerana kelalaian dan tak peka pada sekeliling.

Macam petang tadi balik keje, aku lalu jalan biasa lepas tu ternampak sorang akak ni jalan dengan cerianya (happy dapat balik kampung kot) pegang handbag ngan paper bag, bag tu terarah ke jalan. Dari jauh aku nampak akak ni berjalan & terus terdetik benda tak elok dalam kepala aku 'kalau nak rembat ni senang je, dah la sini sunyi'.

Dalam masa yang sama aku berkira2 nak bukak tingkap dan sound akak tu untuk alihkan beg tu ke tangan sebelah kiri. Tapi sedar2 je aku dah melepasi dia. Rasa bersalah giler kalau jadi sesuatu kat dia. Kenapa aku tak jerit je tadi? Kenapa aku takde keberanian nak tegur akak tu? Kenapa? Kenapa? Kenapa?

Ni la masalahnya, kita nampak tapi tak tegur, dengar tapi buat2 pekak. Perangai kebanyakan orang (termasuk aku), tau nak mengamuk dan salahkan orang lain je bila benda dah jadi. Masa aku kena dulu, aku trauma sikit. Tak berani pakai handbag, dah tu sume orang aku nasihat hati-hati masa pegang beg. Aku siap sound mak aku yang suka pegang beg ala2 mak datin (dia tak tau apa jadi kat aku, kalau tau mungkin dia terima nasihat aku dengan rela hati).

Kepekaan aku tak lama, kadang2 aku lalai jugak. Ijam lah yang selalu remind aku kalau keluar berdua, kalau dia takde sapa nak remind. Nampak macam kecik je peranan untuk bagi reminder tapi sebenarnya impak dia besar. Manusia memang cepat lupa, sebab tu kena saling mengingatkan antara satu sama lain. Kepada akak tadi, saya harap akak tak apa2 & pulang ke rumah dengan selamat.

**aku harap aku lebih berani untuk tegur kalau jumpa lagi org macam akak tadi**

Tuesday, May 11, 2010

Seksi?

Ahad lepas aku ada baca satu artikel dalam Mastika pasal sorang perempuan yang kena rogol beramai2. Punca dia kena rogol sebab suka pakai seksi, kiranya minah ni memang jenis minat baju tak cukup kain. Mak dia selalu nasihat supaya tak pakai seksi, siap takut2 kan konon kena rogol dengan mat rempit nanti. Minah ni pulak degil giler babeng, tak ikut nasihat mak. Asyik payung orang tengok aset dia, last2 jadi mangsa mat rempit (masin betul mulut mak dia). Tapi masa dia kena, pakaian dia agak sopan. Mungkin dah lama kena target.

Bila baca benda2 macam ni, aku jadi takut. Bukan takut nak pakai seksi tapi lelaki kalau dah tak boleh tahan nafsu, tak pakai seksi pun boleh asalkan dorang dapat lepas hajat tanpa mengira nenek ke budak ke (merujuk artikel Ustaz Zaharudin). Mengenangkan aku ada 3 adik perempuan, risaunya hati ni. Janganlah ada perkara buruk macam ni berlaku kat keluarga aku.

Aku pulak kadang2 teringin nak pakai skirt tapi sebab ada parut ekzos masa umur 6 tahun (tulah degil cakap mama, kan dah parut kaki tu, camner nak mintak hantaran tinggi..) maka takdelah aku nak pakai skirt. Lagipun kaki macam kayu balak, seksi tang mananya. Mungkin itu hikmahnya parut tu tak hilang sampai sekarang, supaya aku tak seksi (ayat penyedap hati hehe).

Bagi aku seksi tu subjektif, tak semestinya dari pakaian. Suara, lirikan mata, bibir pun orang boleh tafsir sebagai seksi, mengikut pahaman dorang la. Apa pun yang penting kena pandai jaga diri dan maruah.

Monday, May 10, 2010

Happy Mother's Day

Rasanya belum terlambat nak ucap Selamat Hari Ibu kepada semua ibu di dunia terutama Mama, Normah Bt Bahazim yang giler bersabar dengan 5 anak dia yang perangai tak hengat. Walaupun Mama suka bagi teori yang kadang2 tak munasabah dan nasihat yang tak jemu diulang, kitorang tetap sayang Mama.

We always love to argue with you!

Dan untuk Mak, Siti Awa Bt Pawi terima kasih kerana melahirkan, membesarkan insan yang comey yang akhirnya jadi suami saya dan terima Nazreen yang comey jugak sebagai menantu.

Menantu pertama tuh...kembang jap

Current Obsession


Semenjak dua menjak ni aku suka sangat baca blog orang lain, kira bloghop la. Macam teruja baca kisah diorang yang boleh buat aku berangan, buat aku ketawa dan buat aku berfikir. Antara hiburan aku kala ini sejak Ijam dah duduk jauh. Nak tengok tv, takde cerita yang menarik, DVD pun takde yang baru maka blog la jadi santapan aku.

Obsession ni jugak yang membantutkan aku untuk buat kerja rumah. Ada sekali tu aku sempat sidai sehelai je seluar, sebakul lagi tinggal macam tu je sebab nak baca blog..memang tak masuk akal. Apa yang diorang dah letak kat blog sampai aku boleh jadi macam ni..ada baca2 ke? (boleh ke manderem blog??)

Aku suka baca penulisan dorang yang bagi aku ada isi dan info, lebih2 lagi yang dah kahwin dan ada anak. Terasa nak terjun dalam dunia dorang dan alami apa yang dorang rasa. Yang peliknya blog orang lain aku rajin baca, blog sendiri malas update. Sebenarnya banyak benda nak tulis tapi aku ni sangat reserved orangnya (baru perasan / mengaku) sampai kadang2 tu terbantut nak post. Aku kena filter dulu sebelum tulisan aku jadi bahan bacaan orang lain. Apapun aku suka baca blog yang satu ni..nak sambung baca la.

pic from Google

Sunday, May 09, 2010

Oh budak baru

Aku tak pernah rasa nak cerita pasal ofis atau budak2 ofis tapi disebabkan seorang ni, naik semangat aku nak menulis. Dia baru je masuk tapi aku rasa memang ramai yang kenal dia, cepat betul dia popular. Rasanya gosip artis kurang sebab asik gosip pasal dia jer.

Popular budak ni bukanlah sebab dia hensem, bukan sebab dia ngorat sume awek kat ofis atau dia pernah masuk ujibakat AF tapi sebab dia buat semua orang menyampah dengan dia. Nama melayu kampung je tapi nama panggilan A*** ala2 omputih. Kononnya masa sekolah dulu rupa dia sama dengan sorang ahli boyband America (puas aku cari tang mana sama..dok ado).

Kerja Customer Service kena la attend customer tapi dia ni macam tak paham kerja dia. Kalau ada customer yang sama sekolah atau dekat dengan alamat rumah dia, mesti dia ajak borak macam ala2 jejak kasih. Woi kalau nak ajak borak lepas kerja le der..q berlambak nih!

Dia suka nak buat mesra dengan orang, macam dah kenal lama giler tapi tak kena gaya. Apa perasaan korang kalo tengah makan roti canai tiba2 ada suara kat belakang cakap 'Uii..sedapnya!' Terbantut selera nak makan, dalam hati dah menyumpah 'kau kenapa, nak sikit cakap je lah tapi tak hingin aku bagi'. Bukan setakat roti canai, aku makan jambu singgit tu pun dia cakap camtu, senang citer pantang nampak orang makan la.

Member aku 'N' lagi bengang sebab dia dapat kek coklat yang memang sedap, kitorang kongsi la makan. Macam biasa dia kuarkan ayat keramat dia tu 'Uii..sedapnya!'. Aku dengan N buat bodo je sebab malas nak layan, dah tau perangai dia. Tetiba dia bangun pegi tempat kitorang 'Kak N, macam sedap je nak rasa sikit bole?' Tergamam aku ngan N, dia amik sepotong terus ngap 'Erm sedap, sama macam saya beli minggu lepas' dah tu balik tempat dia. Ko dah makan minggu lepas lagi mau cakap nak rasa ke...sengal.

p/s: Aku rasa kena sambung pasal dia lain kali, macam banyak je nak tulis..ni baru part aku dengan N.

Saturday, May 08, 2010

pre-Mother's Day


Aku tengah duk sorang2 kat rumah memikirkan apa nak buat sempena Mother's Day ni, nak pulak aku dah ada dua - mama & mak. Ijam dah ada plan dengan abang dia esok untuk mak, tapi aku langsung takde idea untuk mama aku, memang mati kutu la.Kena bincang dengan abang & adik2 aku ni. Surprise apa nak bagi ye?

Takdo kojo

Masa Ijam takde, aku lepak umah parents aku. Tengah bosan2 tetiba datang mood sengal. Maka keluarlah posing2 macam ni dan buat aku gembira..haha.

Sengal sudah kaming

Rambut baru yang tak payah sikat

Mungkin aku rindu dia


p/s: Tima kasih balik semalam...happy mood (^_^)

Wednesday, May 05, 2010

Di sini, Di sana

Cukup 3 hari aku tak balik rumah, hari ni aku jejak semula ke sini. Sunyi je tak macam 3 hari lepas.Bosan je balik keje tengok rumah kosong, takde kawan nak borak2. Cukup 3 hari jugak aku tak jumpa Ijam. Aku kat sini, dia kat sana. Ni semua sebab Ijam dah duduk jauh, kat Batang Kali nun. Mulai minggu ni dia dah kena duduk sana, dah jarang balik. Kalau balik pun mungkin 2 kali seminggu. Penghubung kami cuma SMS atau call jer.

Kadang2 aku tertanya kenapalah dia kena keje kat sana tapi siapalah aku untuk mempersoalkan sumber rezeki dia kan. Apa pun aku kena bersabar sebab perkahwinan memerlukan banyak pengorbanan. Ada je yang duk jauh dengan suami macam orang yang kahwin dengan tentera. Kiranya kes aku ni takdelah teruk sangat.

Ijam ondaway balik hari ni..sukanya!

Sunday, April 25, 2010

Perlu itu

Lama giler aku tak kemas rumah secara poyo, paling cikai pun sapu lantai je. Minggu ni ada la kesempatan nak kemas betul2. Perghh..rumah kecik je tapi habuk giler tebal. Apa yang aku musykil tu aku duk tingkat 13, patutnya rumah susah nak berhabuk kan (abaikan rumah tak kemas dekat sebulan yer).

Maka terus datang idea nak beli vakum, yelah lap sapu lap sapu, ada jugak habuk tu. Baik telan je semua. Dah alang2 nak cari vakum, kena cari DVD player jugak sebabnya kalau bosan boleh layan movie. Rumah kitorang takde Astro ye sebab jarang tengok tv. Channel yang ada pun cuma TV1,Tv2 ngan Tv3 yang hidup segan mati takmo. Haa..kena cari arial jugak ni..mana tau boleh dapat channel lain (yelah sebab takde Astro kan).


Tetiba terpikir pasal blender, eh aku takde blender lagi rupanya. Macam nak cari satu jugak la, boleh buat jus buah. Eh..kenapa aku rasa list aku ni makin panjang..kehkeh. Perempuan lepas kahwin memang macam ni ke?

*pic from Google

Thursday, April 15, 2010

Gelagat orang muda

Aku tengah turun tangga nak balik rumah, terserempak dengan dua lelaki. Mulanya ikut je lah dorang turun tangga, sekali boleh pulak dorang toleh dan tegur 'Hi, rumah saya kat tingkat bawah' kata laki pertama sambil sengih. 'Awak tinggal kat mana?'...laki kedua pulak tanya. Aku cuma senyum dan pintas dorang sambil ketawa.

Aku memang tak boleh marah sebab dorang sangat cute tapi aku rasa nak gelak guling2 sebab dorang budak lagi. Bukan budak sekolah tapi budak yang sangat budak ok..tadika pun tak lepas. Betul la budak2 sekarang advance giler, akak ni pun ko nak ngorat. Ciri-ciri kasanova terserlah dik oi tapi akak dah kahwin la dik. Suami akak pun muda & comey, kita kawan2 je la ye. Haha..perasannya aku.

Wednesday, April 14, 2010

Jalan Baru

Sesapa yang tinggal kat Bandar Tun Razak atau Bandar Sri Permaisuri, aku nak bagitau jalan baru dah bukak. Ikut susur kiri, lalu bawah ikut terowong, tak payah berebut kat roundabout lagi.Yahuuu...suka giler!

Tapi ni untuk yang ikut jalan KL la, yang ikut tol 50sen (tak ingat nama highway) memang tak jumpa la. Yang peliknya jalan makin banyak, sesaknya takde pulak kurang. Kalau kaki aku gumuk sebelah, memang jammed sebabnya (nak buek camno, drive manual je). Itu je nak bagitau, daa.

Tuesday, April 13, 2010

Cuti buat apa?

Aku sengaja amik cuti 2 hari untuk setelkan kerja2 yang memang tak boleh setel Sabtu ngan Ahad. Bila dihitung2, banyak pulak nak kena buat - road tax, bank, shopping, bank, sijil nikah, shopping lagi. Tapi hari Isnin bermula dengan agak awal , tengah seronok mimpi rempit dengan Adnan tiba2 Ijam kejutkan aku dengan suara sedih. Aku yang blur tanya la kenapa, rupanya dia jatuh kat depan bilik air. Masa tu mcm nak ketawa, tapi bila dia ckp sakit sangat aku pulak yang panik.

Nak pergi cari klinik yang bukak 24 jam tapi Ijam suruh sapu minyak angin je, dah siang nanti baru pergi klinik. Duk la aku tercongok kat tepi tengok dia tido meniarap, nak tido balik tak berani takut apa2 jadi.

Pukul 10 baru pergi jumpa doktor, nasib baik la takde apa2 yang serius cuma tisu je cedera sikit. Dapat MC sehari & tak yakin nak tinggalkan dia sorang2 kat rumah, aku angkut Ijam pergi setelkan kerja2 aku. Akhirnya, separuh siap .. takpe Selasa ada lagi.

Hari terakhir cuti, Ijam dah ok sikit. Berkeras nak pergi kerja walaupun bos dia suruh rehat lagi sehari. Bergerak la sorang meronda KL cari Kompleks Pusat Islam. Sebelum keluar rumah beriya Google cari tempat tu, ikut Jalan Parlimen lalu Tasik Perdana, Planetarium, Taman Burung semua..end up kat depan Masjid Negara je. Menyumpah diri sendiri dalam hati, buek abeh minyak den yo. Takpe la, janji aku dah amik sijil nikah.

Penutup cuti2 Nazreen --> SOGO. Yihuuu...jom rewards diri sendiri. Penat2 kerja, kena bagi habuan dan satu purse sudah angkut. Aku sungguh gembira dengan cuti ini. Bila nak cuti lagi yer..

*tetiba teringat kejadian masa nak pergi Sogo. Aku tengah berjalan, nampak ada 3 perempuan nak lintas jalan. Kereta yang lalu teragak2 nak berhenti ke tak..alih2 perempuan tu lambai tangan suruh kereta tu lalu dulu. Selalunya driver yang suruh orang lintas dulu tapi ni dah terbalik. Aku gelak sorang2 sambil membebel lepas tu.

Friday, April 09, 2010

Mr & Mrs Zamhaire - Aksi Sengal & Kawan-kawan

Lokasi: Dewan Pusat Komuniti Menjalara
Tarikh: 12 Disember 2009

*Kalau tengok gambar kahwin, mesti posing formal. Sesekali kena jugak aksi bebas.Enjoy!



Mak andam yang garang tapi sengal
Hana & Baizura

Famili yang sporting

Famili Ijam pun sporting

Adik Ipar - Erin

Pakcik , Makcik & Sepupu Nazreen

Pakcik , Makcik & Sepupu Ijam

Lily & Hubby

Ex PNBi - Ermiza

UM - Win & Wanie

Ex-SMKM
Aida,Hazam,Nik,Raman,Shree,Raihana & Liyana

Raihana, Liyana & Aida

Jiran Fauziah & Famili

Ex PNBi - Lela & Azura

3-1-4 (UM)
Dilla & Famili, Shima, Tim, Rosma

UM - Tim, Dilla, Rosma, Wanie, Win & Shima
(aku , Sha dgn Farid je takde)

Ex PNBi - Ikhwan

Office mate - Kak Nurul

Ex PNBi - Ita & Friend

Ex Jusco - Nisa, Huda, Zai & Sister

*terima kasih semua sudi hadir
last part : outdoor...tunggu

Tuesday, April 06, 2010

Mr & Mrs Zamhaire - Sanding

Lokasi: Dewan Pusat Komuniti Menjalara
Tarikh: 12 Disember 2009

*Entri ni agak panjang sebab banyak sangat gambar

Sesi make over..


Tangan makwe andam

Pedih..huhu

Haip..jangan intai






Upacara menepung tawar
* yang menepung tawar mak ayah & pakcik makcik




















Sedap ayam golek ni..tapi tak dapat makan banyak
Dessert kat bawah ni sedap sangaaat




Mari berkenalan dengan keluarga kami

Keluarga Nazreen

Keluarga Ijam

Atok & Wan

Pakcik Combat & Makcik Wawa

Wan Acik & Wan

Sedara belah abah

Pak Ngah & Mak Ngah

Sepupu - Izyan & Zul

Arwah Wan Labu

Tok Uda & makcik2 muda

Mak Nani

Kita minum lagi

Bunga yang jadi rebutan

*Nanti upload gambar yang sengal pulak