Thursday, February 16, 2012

Eh...tertimbang benda lain pulak

Minggu lepas aku buat operasi kemas kertas tak pakai kat rumah. Dapatlah dalam 2 beg penuh kertas. Niat hati memang nak jual kertas tu tapi aku tak tahu tempat kitar semula kat Cheras ni. Akhirnya simpan terperuk dalam kereta.

Hari tu bila aku on the way pergi rumah parents, nampak pusat kitar semula kat Segambut Dalam. Aku singgah la kejap alang-alang kan. Orang tu hangkut semua beg tu terus letak atas penimbang. Besar ye  penimbang itu. Siap timbang, rupanya RM4 je harga kertas tu semua. Nak beli Chatime pun tak lepas. Takpelah, duit jugak. Syukur.

Aku nak pergi ambik duit jualan tapi payah le pulak. Meja brader yang nak bagi duit tu depan penimbang tapi kiri kanan penuh barang. Takde ruang langsung untuk aku lalu. Nak tak nak terpaksa la naik penimbang tu untuk ambik duit.

Sekali brader tu tengok skrin penimbang dia, pastu sebut kuat-kuat berat aku.
Aku dah malu masa tu tapi duit tak dapat lagi, melangkah jugak la sambil sengih. Pusing balik pun kena naik penimbang tu. Dapat je duit takde toleh-toleh, pijak penimbang, masuk kereta dan blah.

Lain kali taknak pergi situ lagi jual kertas walaupun penimbang tu bagus dan takde unsur penipuan. Kalau tak, takkan brader tu boleh bagitau berat aku dengan tepat. Jujur kan penimbang tu.

Monday, February 06, 2012

Tiket free

Adik aku, Nadhrah (Arah) sekarang kerja kat MBO,Tesco Kepong. Aku tak sangka dia dapat kerja situ sebab mula-mula beriya nak kerja kat Mid Valley. Pergi interview kat MPH semua last-last rezeki kat kawasan rumah je.

Aku tengok macam senang je kerja Arah jaga kaunter tiket. Bukan ramai orang pun kat MBO tu. Yang lagi best dia dapat complimentary tiket setiap minggu. Memang tengok wayang free jelah. Tapi dia tak pakai pun tiket tu sebab dia selalu tengok wayang masa break atau lepas kerja.

So,dia belanja la mak bapak aku tengok wayang cerita Jack & Jill. Jeles haku dorang dapat tengok wayang free. Aku ngendeng sikit kat Arah, dia belanja Nazam tiket free 3D lagi, cerita The Journey. Masa masuk hall tu, ekeleh tak sampai 10 orang pun. 


Oklah cerita tu,best jugak. Yang penting free..haha.

Lagi satu benda best, dapat angpau dari Uncle Yong. Tiap tahun memang tak pernah miss dia bagi angpau walaupun kitorang dah kahwin. Abang aku bagi angpau dia kat Hasif.



Aku? Isi minyak kereta guna duit angpau. Heh.

Sunday, February 05, 2012

Selamat datang budak kecik

Cerita dah berkepam, baru sekarang nak update. Tak kisahlah, janji masuk dalam blog Nazam.

Kakak ipar aku selamat lahirkan anak sulung 29 Dec 2011 (betul kot tarikh ni) selepas 5 tahun menunggu. Macam-macam cara dorang usaha dan last resort dorang buat IVF. Mahal beb, risiko pun agak tinggi tapi alhamdulillah semua selamat.

Orang yang paling gembira mak bapak akulah sebab dah dapat title baru. Cucu sulunglah katakan, excitednya tak payah cakap la. Malam kakak ipar aku operate, aku dengan Ijam siap makan sate sambil borak dan tunggu news. Belum apa-apa dah celebrate..haha.

1st day - tembam & tutup mata.
Tak dapat tengok dekat sebab dah malam.

Secara rasminya kitorang dah jadi makcik pakcik. Mestilah ada panggilan khas kan. Kat rumah orang panggil aku anyah tapi adalah sangat tidak cool kalau si kecik tu panggil aku maknyah. Ouch. Kena ajar dia panggil makngah.

Hari tah keberapa. Dah pandai senyum. Tembam & tutup mata lagi.
Geram pulak tengok budak ni.

Masa cuti CNY, buat aqiqah kat Segamat. Sedap giler daging kambing, first time aku berani-berani takut makan kambing sebab banyak sangat cerita pasal daging kambing. Hambik ko,lembut & manis je daging dia. Memang sedap giler lah. Memang tersasar dari tajuk jugak ni. U-turn balik.


Hari kejadian sebelum dicukur jambul. Masih tembam & tutup mata.
Bila nak buka mata daa.

Ijam pegang takut-takut

 
Yeay sudah bukak mata tapi masih tembam.

'Hai semua, nama saya Hasif bin Hairil Ariff. Saya suka minum susu mummy.Bila mummy tukar lampin sebab saya berak,saya kasi hadiah kat mummy.Kesian spek mata mummy kena tembak sebab saya kencing..haha.'