Thursday, March 15, 2012

Macam tak jadi je pergi Vietnam

Plan cuti ke Vietnam ni dibuat dari tahun lepas. Masa tu Rosma si mastermind sms tanya nak join ke tak trip ni, khas untuk perempuan je. Suami, tunang, boyfriend tak boleh ikut. Kira macam reunion housemates masa belajar kat UM dulu. Sembilan orang dalam satu rumah, semua perangai gila tapi boleh blend in. Aku pun tak tahu macam mana kitorang boleh bertahan dua tahun sebumbung tapi memang best. Nanti aku buat entri lain pasal ex-housemates.

Balik cerita, aku serba-salah masa tu sebab sepanjang kahwin dengan Ijam tak pernah lagi aku pergi cuti sorang-sorang, nak mintak izin pun takut-takut .Nasib baik Ijam jenis open, dia kasi pergi. Confirm dengan Rosma dan total yang pergi cuma 4 orang je : Rosma, Wani, Penco dan aku.

Dah nama pun plan tahun lepas, benda ni senyap kejap sebab masing-masing ada komitmen lain. Awal tahun cerita pasal plan ni bukak balik. Masa tu ada yang macam nak cancel trip termasuklah aku. Banyak isu kot tapi kebanyakan pasal duit. Kering beb. Kalau tak takkanlah trip Medan pun aku cancel. Ini jugak antara sebab kenapa aku rasa bersalah sebab trip Medan tu patut pergi dengan Ijam. Tiket burn, malas nak cerita. Agak-agak rajin aku buat entri lain.

Entah macam mana, mungkin rezeki semua pakat pergi jugak trip ni. Penco pun sanggup tinggalkan anak kecik dia walaupun aku tau hati dia berat. Otak aku pulak masa tu cuma set 'Taknak burn tiket lagi'. Bajet aku memang tak banyak, RM500 je untuk makan dan shopping. Flight dah bayar awal-awal, hotel Rosma bayar dulu (sekarang pun masih hutang lagi dengan dia..takpe,dia kaya..haha).

Lagi seminggu nak terbang, duit semua dah tukar, satu perkara yang tak disangka jadi. Wani admitted kat Pusrawi, suspect denggi. Check lagi, bukan denggi tapi allergic. Banyak kali buat blood test tapi still tak tau allergic apa. Masa tu memang agak down sebab Wanilah orang yang paling confirm akan pergi. Rasa tak seronok pergi tak cukup korum. Mesti aku kena tidur sorang. Penco pulak suami dia tak berapa nak bagi pergi kalau 3 orang je. Dipersimpangan dilema.

Tapi, semangat nak pergi masing-masing kuat agaknya, 3 wanita pingitan pergi jugak. Macam best je guna pingitan.  Bila dah ada kat Vietnam, baru tau Wani dah keluar hospital. Punyalah kitorang ni nak dia datang, bagi idea gila suruh dia beli tiket baru. Apakan daya, dia tak cukup sihat. Dia siap pesan jangan ambik gambar banyak-banyak, nanti dia sedih. Ko giler ke Wani, pergi tempat jauh-jauh tak ambik gambar. Aku akan ambik punya, cuma tak tunjuk kat ko je. Aci ye.

Ni baru intro, gambar kat Vietnam aku upload jap lagi.

No comments: