Thursday, March 15, 2012

Vietnam : 2012

29/02 - 04/03 . Lima hari kat Vietnam, giler lama. Ikut pulak orang yang kaki shopping, memang terjebak la aku. Padahal dah cakap dalam entri sebelum ni, bajet 500 je.

 

Kitorang stay kat Hotel Hoang Hai Long 2. Punyalah lama nak cari hotel ni sebab 1) pemandu teksi tu tak paham sangat cakap kitorang walaupun dah tunjuk peta dan nama hotel , 2) hotel ni bukan kat jalan utama, 3) hotel ni ada dua, hotel kitorang cawangan yang kedua. Masa kat airport lagilah blur & takut sebab semua orang pandang pelik. Nasib baik Rosma baca forum, suruh cari warden teksi (pakai kemeja hijau tie maroon) untuk elak kena tipu. Tambang dari airport ke hotel ni USD10 (RM30), kira normal rate campur sesat bagai.


Booked dua bilik tapi sebab Wani tak datang, aku duk sorang je. Tak kisah la janji bilik aku ada bathtub dan boleh bogel suka hati wihuu. Wifi free, channel tv pun banyak. Kebanyakan channel dalam Astro ada tapi subtitle bahasa Vietnam la. Aku layan Starworld dengan MTV je.


Hotel ada sediakan breakfast halal tapi aku tak pasti lunch dengan dinner camner sebab kitorang makan kat luar. Depan hotel ada kedai Basiroh, jual makanan halal. Kecil je kedai ni tapi sedap. Harga boleh tahan mahal, sekali makan dalam VND72,000 (RM10.80) tapi kat tempat orang kan , nak expect apa lagi.


Bihun sup ni orang Vietnam panggil 'pho', rasa dia tak macam sup tapi masam macam laksa. Tak reti nak cakap tapi memang sedap. Daging lembut je, makan dengan ulam, sos. Hari-hari kitorang makan benda ni, pastu minum kopi ais. Perghhh, memang marvelous. Kopi Vietnam sedap siot. Orang-orang tua yang duk melepak tepi jalan semua minum kopi, rileks je. 

Ni namanya Ben Thanh market, dekat je dengan hotel. Kan aku cakap yang aku mengikut orang yang kaki shopping, tah berapa kali ulang alik kat sini pun aku taktau. Beli barang, hantar balik hotel lepas tu datang shopping lagi. Market ni bukak dari 7 pagi sampai 7 malam. Yang bestnya, bila market ni dah tutup, kawasan luar pulak start jadi macam downtown. Shopping lagi.



Kat market ni kena tawar 50% - 70% dari harga asal. Kalau pandai tawar, memang dapat harga murah, lagi murah dari kat Malaysia. Tu yang buat dua kawan aku ni menggila shopping, tempias pun kena kat aku.



Kain kat atas ni kebanyakan Rosma punya. Total 40 pasang, dia dah set 2 pasang sebulan buat baju baru. Cikgu memang banyak baju kan. Penco banyak shopping baju untuk anak dia. Cantik sangat baju budak perempuan, murah pulak tu, nasib baik anak buah aku lelaki.


Baju-baju macam ni yang Penco borong. Geram je tengok baju-baju ni. Sesiapa yang kepala otak nak berniaga boleh pergi An Dong market. Itu memang jual borong, takdelah kitorang nak buat gila, tak cukup kilo nanti.  Cakap pasal kilo, masa datang bawak 1 beg troli kecik je. Bila balik, ada dalam 8 beg kot, siap beli beg baru sebab tak muat.

An Dong market, tempat pemborong. Kat sini lagi murah dari Ben Thanh tapi kena beli banyak la terutama baju budak-budak. Kain pasang cantik-cantik sangat. Mujur aku bajet ciput, tapi tu pun terbabas. Dari hotel naik teksi pergi market ni USD3 (RM9). 

Sebelah market ni ada An Dong Plaza tapi tak best sangat. Barang sama je cuma dia jual mahal sikit dan ada aircond. Setakat masuk nak bagi peluh kering oklah.

Jeruk orang Vietnam. Aku taktau apa rasa tapi Penco cakap sedap. Dia dah biasa makan almaklumlah menantu keluarga melayu champa. Panjang pulak entri ni, aku sambung entri lain la.

Edit : Rajin nak menambah entri

Tempat makan halal yang glemer kat Vietnam ni VN Halal dengan Halal Saigon. VN Halal tu dekat dengan hotel, orang cakap cekik darah so we decided pergi Halal Saigon.

Kopi ais mesti order, macam dah takde air lain je. Disebabkan dah biasa makan pho kat kedai Basiroh, kitorang nak juga rasa pho kat Halal Saigon ni. Presentation memang cantik tapi tak kena tekak la, tak cukup rasa. Makanan gerai jugak menjadi pujaan hatiku.

Pho ayam


Pho daging


Popia. Pembungkus macam plastik tu boleh dimakan ye

Tak ingat apa nama tapi not bad

Kedai makan mahal dah rasa, jom pergi minum kopi ala-ala Starbucks. Feeling foreigner sungguh masa masuk kedai ni. Bau kopi semerbak wangi, walauweh memang syiok. Kalau pilih kopi pelik-pelik, kena la tunggu sikit dalam 5 minit bagi bancuhan kopi tu habis. 


Kopi aku takyah nak tunggu bancuh, slurpp je


Tunggu ye Penco, sikit je lagi. Lentok-lentok Rosma layan kopi dia.

 

Tangki dah penuh, jalan-jalan tengok bandar. Layan gambar je.




 
Banyak gambar aku upload kat FB. Aku nak share gambar-gambar masa aku pergi muzium perang. Sedih tengok kesan perang kat manusia masa kat muzium. Itu aku buat entri lain.

 

Bye Vietnam, ada jodoh kita jumpa lagi.

3 comments:

yaNa said...

cam best jer..
ala2 cuti budget tp mewah tang bersopping..
tq 4 da info travel kali nie..
(sambil tgn belek2 tiket murah air asia) hua3..

emykina said...

salam,

nak tanye. book hotel ni pakai AGODA ke? time check-in hotel check tak berapa orang yg masuk bilik. coz beli utk 1 adult, tp sbenarnya 2 adults sbb bajet extra charges tu utk breakfast.. mggu depan nak pegi..

nazreen said...

@emykina : x perasan ada komen. aah book pakai AGODA. hotel tak check, 1 bilik utk 2 adults rasanya xde masalah tp depends kat hotel jgk.